Palačinky dělám často. Možná více, než je zdrávo, ale jelikož je miluju tak moc, že si je nedokážu odepřít a ani nechci, musela jsem vychytat správný poměr surovin, aby mi vznikla ta pravá konzistence a já si je mohla v klidu vychutnat. Ono přiznejme si to, co lépe vypadá, to lépe chutná. A nikoho nenadchne, když si celou noc sní o krásných vláčných palačinkách s kupou ovoce, avšak na talíř se mu dostane něco, co spíše připomíná hordu trhaného těsta, nežli pěkné symetrické placičky.
A tak jsem se jednoho vážně naštvala, ráno vzala všechny dostupné ingredience mé skromné špižírničky a začala kuchtit.
A jak těsto dopadlo?
Letělo do koše!
Ovšem, jak jsem později zjistila, problém nebyl v ingrediencích jako spíše v postupu přidávání. Už jsem se ponaučila a málokteré těsto připravuji stylem "Všechno hoď do mísy a míchej!" Ne ne ne ne ne! Zlaté pravidlo "Suché v jedné misce, mokré v druhé" má opravdu něco do sebe, a ačkoli ho nedodržuji na 110 %, z velké části ho následuji.
Jak to tedy přesně dělám já? Ukážeme si to přímo na receptu. :)






ZÁKLADNÍ těsto 

7 PL celozrnné/ovesné/špaldové (jakékoli) mouky
200-250 Ml vody/mléka
1 PL proteinu/jogurtu/tvarohu
1 vejce




Postup:



Vajíčko rozkvrdláme v míse, přilijeme vodu a pořádně zamícháme. Po lžících přidáváme mouku a mícháme, aby nevznikly hrudky. Přidáme vybranou bílkovinu a  zase zamícháme. Těsto musí být polohusté, tak aby se dalo nalít na rozehřátou pánvičku, ale nebyla z toho břečka.
Smažíme na nejnižší stupeň dokud se na první straně neobjeví bublinky.
Poté už jen dozdobíme dle chutí a možností :)
Dobrou chuť! :)


Tip: 
1) děláte-li palačinky z mléka, už nemusíte přidávat jinou bílkovinu. Mléko těsto dost zjemní samo o sobě. :)

2) Melete-li si sami vločky na mouku, výsledek palačinek nebude stejný jako u celozrnné pšeničné, špaldové či jiné kupované hladké mouky. Domácí mletá mouka se podobá naší hrubé, tudíž palačinky se většinou při rolování natrhávají, proto doporučuji buďto vyskládat na sebe, nebo smažit menší lívanečkové kousky :)

3) Děláte-li těsto z vloček nezalekněte se hustoty. Vločky mají tendenci absorbovat co nejvíce tekutiny, proto je dobré průběžně  dodávat, aby byl výsledek co nejchutnější! :)