Znáte ten pocit, když dostanete strašnou chuť na čočku, tak si ji vesele namočíte, pak se podíváte do lednice a zjistíte, že na vás koukají suroviny v posledním tažení? Ne? Tak to je blbý, protože v tomhle případě vždy vznikají největší dobroty.

500 g čočky

250 g hlívy
1 PL oleje
1 velká cibule
2 malé mrkve
3 PL namletých lněných semínek
1 PL uzené papriky
1 ČL pepře
1 ČL sušeného česneku
1 ČL soli
1 ČL pálivé papriky
1 ČL libečku
1 ČL majoránky
2 PL horčice
2 PL kečupu

Nepřipomíná vám to tuňáka? 
Nejprve si namočíme den předem čočku. Druhý den vodu slijeme, luštěninu propláchneme a uvaříme klasicky do měkka.
Mezitím si nakrájíme na jemno cibulku a na oleji ji orestujeme do zlatova. Poté přidáme všechno koření a ještě chvilku necháme prohřát.
Umytou a nakrájenou hlívu dusíme do změknutí.
Uvařenou čočku zbavíme vody, odendáme 1/3 a zbytek rozmixujeme. Nakonec smícháme s cibulkou, hlívou, rořčicí a kečupem a případně dochutíme dle naší volby.
Vložíme do rozpálené trouby na 200°C na 10 minut, poté ztlumíme na 160°C a pečeme cca půl hodiny.
Nebo to ani péct nemusíte a můžete si to nechat jako takovou alternativu k čočce či jako kaši. Protože samotné mi to také moc chutnalo!