Na falafel jsem se psychicky připravovala už nějaký ten pátek (možná i nějaký ten rok). Vždycky mě u mixovaných jídel děsí doba drcení v mixéru a následný nepořádek všude kolem. Bohužel jsem se ani jednomu nevyhnula, ale výsledek stál rozhodně za to.
A už se toho nebojím, takže recept budu vytvářet častěji, než jednou za tři roky.

ZÁKLAD
2 hrnky uvařené cizrny
1/2 hrnku ovesných vloček (bezlepkové mouky)
1 cibule nakrájená
1 PL lahůdkového droždí
1/2 ČL sladké papriky
1/3 ČL italských bylinek
1/3 ČL kmínu
2 PL pojítka z lněného semínka a vody (1/2 PL semínek + 4 PL vody)

Nejprve je důležité mít cizrnu. Zde máme několik možností jak ji opatřit.
1. koupíme konzervovanou, v tom případě se ale ujistíme, že je opravdu důkladně propláchnutá. 2. Uvaříme si vlastní, v tom případě musíme počítat s 16 hodinami navíc, jelikož je potřeba luštěninu namočit a uvařit.
3. Vytáhneme zásoby z mrazáku. To je asi nejčastější způsob jak používám cizrnu já. Prostě uvařím kilo v suchém stavu, odeberu si na okamžité zpracování pár šálků a zbytek strčím do mrazáku, kde vydrží i 3 měsíce.


Vločky si umeleme na mouku a společně se všemi ingrediencemi umixujeme v hladké těsto. Nemělo by se moc lepit, klidně můžou zůstat kousky cizrny, to na konečném výsledku nic nezkazí.
Následně si odložíme těsto alespoň na hoďku do lednice, aby trochu ztuhlo.
Předehřejeme si troubu na 180°C, vytvarujeme kuličky, které rozplácneme a dáme péct. Nechám cca 25 minut z jedné strany, poté otočím a dopékám taktéž okolo 25 minut.

Servírujeme s čerstvým salátkem a nějakým dipem. Třeba tímto z pečené mrkve a řepy.