S kuskusem vždycky nevím, co bych měla dělat. Občas si ho dám jako přílohu k nějaké zelenině, ale jen vyjímečně. Zkrátka se v mém jídelníčku moc nevyskytuje. A to je zatracená škoda, protože je výborný, jednoduchý na přípravu a velice rychlý. Navíc suprově zasytí, je velmi zdravý, má skvělé zastoupení sacharidů, ale nezpůsobí pocit přejezení.
A tak jsem si řekla, že už je zase na čase vyzkoušet něco nového. Ačkoli se to může zdát jako nuda nebo ohraný recept, pro mě to bylo něco nového a naprosto skvostného. Navíc chutnal i tátovi!
Jedná se o indický pokrm, recept jsem splácala, klasicky, z věcí z ledničky a překvapivě jsem měla jídlo do půl hoďky hotové.
Ingredince na 2 velké porce
1 hrnek kuskusu
(nejlépe celozrnného)
2,5 hrnku zeleninového vývaru (z bujonu)
1 velká červená paprika
2 velká rajčata
1 střední cibule
1 větší mrkev
2 balíčky tofu natural
1 balík mražené brokolice
1/2 balíku mraženého hrášku
2 ČL kari
1 ČL lahůdkového droždí
1/2 ČL pepře
1/4 ČL skořice
1/2 ČL italských bylinek (míchám si sama)
1/2 ČL petrželky
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL kardamomu
1/2 ČL soli
Nejprve jsem si dala do konvice vařit vodu do konvice. Brokolici s hráškem jsem dala do páry a zalila vodou. Do hrnce jsem nasypala kuskus, přidala bujon a taktéž zalila vodou. Po 5 minutách jsem přidala 1 čajovou lžičku kari.
Na pánev jsem dala lžící vody a osmahla nakrájenou cibulku, dále přidala nastrouhanou mrkev a na jemno nakrájenou papriku. To celé jsem dusila pod poklicí cca 10 minutek.
Mezitím jsem si nakrájela na menší kostičky tofu a v mističce, do níž jsem vylila vodu z tofu, jsem jej namarinovala s kari, pepřem a italskými bylinkami.
Jakmile byla směs zeleniny na pánvi měkká, přidala jsem nakrájená rajčátka, namarinované tofu, sůl, droždí a skořici. Brokolici jsem si rozsekala na malinké kousíčky a spolu s hráškem jsem zakombinovala do směsi.
Nakonec jsem vmíchala ochucený kuskus a celé nechala ještě 2 minutky "osmahnout".
Lze klidně podávat i jen jako přílohu, ale hravě zastoupí i hlavní jídlo.