Často mívám problém s různými pomazánkami. Ačkoli je na trhu dost produktů, které mi chutnají, nejraději mám takové, které ve složení neobsahují celý sloupec ingrediencí, ale pouze jeden, maximálně dva řádečky. A takových už moc nabízených není. A jelikož jsem měla chuť na něco opravdu svěžího, letního a lehkého, pomazánka ze zeleniny byla jasná volba. A já jakožto milovník pečené mrkve okamžitě věděla jakou si udělám. Jenže se mi do toho připletla i řepa, a tím, lidičky, vzniklo opravdu něco tak výborného, co je zároveň neuvěřitelně jednoduché na přípravu, až by to snad nemělo být legální! Nejdostupnější droga.
mistička 1-2 porce
330 g syrové mrkve
1 řepa
1/3 čl italského koření 2 PL domácího kokosovo- ovesného mléka
Mrkev řádně omyjeme, oloupeme, nakrájíme na hranolky a pečeme v troubě cca 30 minut na 200°C (záleží na tloušťce proužků, já mám dost slabé, takže je třeba hlídat).
Řepu si můžeme udělat 2 způsoby. Ten levnější spočívá v koupení syrové řepy, omytí, oloupání a upečení v alobalu. Ten jednodušší a vhodnější pro lenochy jako jsem já spočívá v koupení již uvařené řepy.
Jakmile je zelenina upečená, je na čase ji rozmixovat spolu s kořením a mlékem.
A to je prosím vše.
Příprava maximálně 10 minut, s pečením mrkve celý recept zabere tak třičtvrtě hodinku.
Výborná je například k falafelu jako kaše, nebo jen tak na bagetku s plátkem uzeného tofu.