Ráno jsem zvyklá snídat proteinovou čokoládovou zmrzlinu. Zvláště v létě mi dodá skvělou energii, krásně mě zasytí, uspokojí mé mlsné chuťové pohárky a zbaví mě chutí na sladké po zbytek dne. Prostě výhra.
Ano, připadám si sice jako opice, mé zásoby tohoto exotického ovoce by mi záviděl kdejaký primát, ale už jsem se naučila jak je výhodně nakupovat a skladovat, tak aby nevznikaly obrovské újmy jednak v mé peněžence tak i na samotném ovoci, kdyby mělo tendence se zkazit. (Což v naší rodině je nemožné, tady zbožňuje banány i Shantý, která jeden denně také pravidelně pozře).
Ovšem, když jsem si dneska dělala svoji klasickou zmrzlinu, překvapil mě výsledek. Nebyla tak "zmrzlá", nepřipomínala točenou a ni klasickou mraženou z krabiček. Byla mnohem nadýchanější a pěnovitější. A teprve až při ochutnání mi bylo jasné, že mám nový vynález. Pěnu.
Tajemství k tomuto zázraku jsou pouze správně uzrálé banány. Tudíž čistě žluté. Nesmí být ani zelené, ani se na nich nesmí objevit první hnědé tečky. Již na omak mají být (polo) tvrdé, ale při rozlomení krásně krémové.


Teď už k samotné zmrzlině
3 žluté střední banány zmražené
1-2 žluté banány čerstvé 
2 PL kakaa
1 odměrka čokoládového proteinu

zdobení dle chuti (kakaové boby, moruše, směs oříšků a semínek. lněné semínko)




Banány oloupeme, rozlomíme/nakrájíme a dáme zamrazit alespoň přes noc, ačkoli já preferuji 24 hodin a více.
Druhý den si připravíme i čerstvá banán a oloupaný hodíme do mixéru spolu s mraženými a začneme mixovat. Zde záleží i na výkonnosti vašeho zlatíčka, nemám Vitamix, takže žádné zázraky do 2 minut od něj nečekám. Dávám si hezky na čas, mražené produkty rozmixuje během 10-15 minut. Jakmile je vše krémově rozmixované, přidám kakao a protein a znovu nechám tak 2-3 minutky prošlehat (ale ne moc dlouho, jinak by to rozšlehal až moc a bylo by to mnohem tekutější).
Nakonec jen přendám do mističek, ozdobím a podávám s šálkem horkého čaje.