Jelikož se blížily mé narozeniny, uvažovala jsem, jaký dortík si připravit. Sladké miluji, to je moje a nikdo mi to nevezme, ovšem sehnat veganský a zdravý dort není v našem okolí nejjednodušší. A pokud už nějaký najdete, plácnete se pořádně přes kapsu, což, když vezmu v úvahu jaké potraviny jsou do onoho božstva použité je dost přehnané a za těch pět minut, kdy si mé pohárky tetelí radostí nijak nestojí.
Já si stejnak nejraději všechno dělám doma sama. Zkrátka přesně vím, co do výrobku padne a navíc to je ultra zdravé a drahé to také není. Alespoň ne tak, jako v kavárnách.
Korpus:
260 g uvařené cizrny
100 g proteinu
1 prášek do pečení
1 šálek vody
vanilkové sladilo
1 čl skořice
Krém:
200 g vanilkové hrášky
1 litr domácího ovesno-kokosového mléka
vanilkový extrakt
sladidlo
"Želé"
5 broskviček
5 PL chia semínek
+ 1-2 broskve na ozdobu
Nejlépe začneme přípravou chia želé, které půjde na poslední vrstvu dortu. Broskve zbavíme pecek a společně s chia rozmixujeme a necháme v lednici alespoň 5 hodin.
Korpus si připravíme následovně: všechny ingredience rozmixujeme do hladka a pečeme v troubě předehřáté na 200°C půl hoďky. Dobré je nejprve rozmixovat cizrnu s vodou a poté přimíchat protein se skořicí, práškem do pečiva a vanilkovými kapičkami (sladidlem).
No a jako poslední přichází na řadu krém. (Nepostupovala jsem dle návodu hrašky, nevyužila celé balení a plně jsem vynechala olej, místo toho jsem dala sklenici vody a pouhý litr mléka. Krém byl hotový do 5 minut, ne do 20 jak uvádí výrobci.)
Takže tyčovým mixérem jsem napřed rozmixovala mléko s 200 g hrašky, aby nebyly žádné hrudky. Poté jsem uvedla do varu, ztlumila a pořád míchala. Mezitím jsem osladila a dodala kapku vanilkového extraktu. Krém byl za pár minutek hotov, ještě horký putoval na korpus a nakonec jsem vše završila chia broskvovým gelem.
Přes noc jsem nechala uležet v lednici a druhý den před servírováním ozdobila měsíčky broskviček.
