Když se vám podaří ulovit zlevněný sejtan, je jasné, že jeho doba spotřebování je buďto velmi krátká, nebo dokonce už prošlá. U mého kupu se jednalo o druhý příklad, proto jsem se musela ihned druhý den pustit do přípravy. A jelikož už začíná být období cuket, doma jsem měla načatou rostlinnou smetanu, napadlo mě, že to všechno nějak zkombinuji a nechám se překvapit, co z toho vyleze. A helejďme se, oběd je hotový.

Omáčka cca 5 porcí
6 středních cuket
200 ml rostlinné smetany
1 stroužek česneku
5 PL lahůdkového droždí
1 bio bujón (nebo sůl, pepř a další koření dle chuti)
1/2 cibule

Seitan cca 3 porce

2 balíčky sejtanu
200g zelených fazolek (mražených)
100g červeného zelí
1 čl uzené papriky
1 čl sladké papriky
2 stroužky česneku
italské bylinky 

Cibuli si rozkrojíme na půl a nakrájíme na kostičky. Rozdělíme na dvě části a obě dáme zvlášť zlehka osmahnout (můžete použít olej, já používám pouze vodu).

Cuketu nakrájíme nebo nastrouháme a dáme podusit s jednou polovinou cibule, bujonem a kořením. Dusíme 10-15 minut. Můžeme přidat kapku vody, ale u kvalitních cuket to není nutné-samy pustí vodu. Na závěr přilijeme smetanu a lahůdkové droždí. Rozmixujeme dohladka.

V druhé pánvi si s cibulkou osmahneme ještě nakrájený seitan a česnek a ke konci přidáme fazolky na rozmražení.

Podáváme s rýží, těstovinami, brambory na všechny možné způsoby, bulgurem... Přílohy jsou jen na vaší volbě.
Pro dodání trochu barev ozdobíme cherry rajčátky, pažitkou a jarní cibulkou.