Vždycky když jedeme někam na návštěvu, nebo mám pohostit nestrávníky rostlinné stravy, vrtá mi hlavou, co připravit. Musím zvážit délku přípravy, počet strávníků, určité alergie či nelibosti nějakých potravin, počasí, délku cesty, a tak dále. Také je dlouho uvažuji, zda připravit něco sladkého na zub a nebo zvolit slanou variantu. Tentokrát na cestě ke známým jsem se hecla a vybrala si slaný koláč, který jsem neměla od doby, co jsem přešla na veganský styl stravování, a který jsem si jeden čas dávala téměř každý týden v jedné veganské restauraci na Náměstí republiky. Quiche jsem milovala, a nejvíce mě potěšil právě špenátový, které mi vlastně přivedl k chuti této úžasně nutričně bohaté zelenině.
A tak, jsem zvolila právě tento pokrm. Stejně jako u většiny receptů i tento jsem dělala úplně poprvé a musím říct, že takový úspěch jsem tedy nečekala. Z dávky mi vyšly 3 koláče a jeden zmizel jež v tentýž večer, takřka téměř po hodině do dopečení, kdy jsem ho musela alespoň nějakou tu minutu chránit, aby alespoň trochu vychladl a chutě se usadily.

Těsto:
750 g hladké špaldové mouky
250 ml oleje 
350 ml vody (může být více, dle druhu mouky. U obyčejné hladké stačí uvedené množství.) 
1 kypřící prášek do pečiva

Náplň
2x 500g balík mraženého špenátu 
3x bazalkové tofu
2x přírodní tofu
4 velké cibule
1 PL italských bylinek
domácí vegeta 
olej
+ 
veganský mozzarella sýr
1 PL oleje

Začneme přípravou cibule, jež si oloupeme, nakrájíme a dáme zesklovatět na trošku oleje. Tak po 5-8 minutkách přidáme mražený špenát, domácí vegetu a italské bylinky. Necháme klasicky dusit.
Tofu rozdělíme na půlky a rozmixujeme. Přidáme ke špenátu a ještě promixujeme, ovšem tak, aby stále ze třetiny zbyly kousky cibule.
Těsto, jež jsme získali důkladným prohnětěním všech surovin, vmačkáme do olejem vyzamaných forem, naplníme směsí a posypeme nastrouhaným sýrem.
Pečeme na 180°C 45 - 60 minut.
Krájíme po vychladnutí.