Letos je veliká úroda cuket. Vlastně je převeliká. Dá se říct, že se nám nějak přemnožily.
Všude kam se podíváš, je cuketa.
V lednici.
V troubě.
V hrnci.
V mrazáku.
Na stole.
Na talíři.
Na kamnech.
Na zahradě.
Ve snech.
V mysli,
protože ta neustále jede na plné obrátky, aby sakra vymyslela, co udělat s dalšími 5 kusy, jež každý váží přes 2 kila.
protože ta neustále jede na plné obrátky, aby sakra vymyslela, co udělat s dalšími 5 kusy, jež každý váží přes 2 kila.
Takže teď už je i v buchtě.
To sice není žádná novinka, miluji například cuketové muffinky, cuketový chlebík, cuketovou ovesnou kaši nebo třeba cuketový quiche. Ovšem letos jsem ten sladký pečící proces nějak oddalovala. Až do dneška, kdy se na mě ta zelená obluda valila ze všech stran a ze záhradky jsem přinesla další obrovksé kusy.
Ne, že bych za ně nebyla ráda. Je to nejlepší způsob stravování, vše si pěkně vypěstovat doma, bez zbytečných sraček okolo, za naprosto směšnou cenu a ještě ve 100% BIO kvalitě.
Miluju to.
Jen už zkrátka nevím, co s nimi mám dělat.
Naštěstí se mi v lednici válela 3 balení tofu, která se už dožadovala zpracování. A tak jsem si v mé klasické vařící šílenosti, kdy jsem nevěděla, co dříve nakrájet, promíchat, vyndat z trouby a... (no však to znáte, rozděláno 5 věcí a 6 visela ve vzduchu) tak jsem si řekla, že udělám radost rodince a něco upeču. Zdravého, jednoduchého, rychlého, rostlinného, plného bílkovin ale hlavně cuketového. A nakonec se mi podařilo vykouzlit dílo, jež skvěle zhltlo dalších pár ingrediencí, které bylo potřeba co nejdříve zkonzumovat.
Korpus:
430g uvařených luštěnin
(210 g bílých fazolí a 220g cizrny)
830g cukety
42 g bezlepkových vloček
(lze nahradit moukou, proteinem)
170g rýžové mouky
30 g proteinu(lze nahradit moukou, vločkami)
50g kakaa
140g agave sirupu
(jiné sladidlo)
1/2 hrnku vodu
1/2 prášku de pečiva
1 prášek do perníku
Tofu tvaroh
3 ks natural tofu
2 odměrky vanilkového proteinu
vanilkové aroma
vanilkové sladící kapičky
(jiné sladidlo)
2 hrnky vody
Na korpus si nejdříve připravíme luštěniny. Jak jsem již několikrát zmiňovala, tuto bílkovinu mám vždy po ruce v mrazáku, takže jen vyndám, odměřím množství a rozmrazím v mikrovlnce (nebo přes noc nechám venku). Takže jakmile je tento proces hotový, přichází na řadu ta nejzábavnější část. Startujeme mixéry!
Cuketu nakrájíme na kostky a spolu s půlkou šálku vody rozmixujeme do pyré. Postupně přidáme všechny luštěniny a sladidlo a necháme mixovat dohladka.
V míse si mezitím smísíme všechny sypké ingredience, tedy vločky, mouku, kakao, prášek do pečení a perníku, a protein.
Následně přilijeme zelenou luštěninovou tekutinu a promícháme. Těsto by nemělo být tekuté, ovšem nesmí být ani tuhé. Konzistence musí být taková, aby pomaličku teklo z mísy do připravené formy na pečení.
Krém je klasicky jednoduchý. Vše rozmixujeme dohladka.
Ovšem teď přichází těžká otázka. Buďto můžete upéct samotný korpus a krém nanést až po vychladnutí a nebo vše zapečete spolu.
Já zvolila společné zapečení 45 minut na 200°C, ovšem příště zkusím i první variantu, jelikož ten krém byl neskutečně výborný neupečený!
To ale neznamená, že teď není skvostný.
Je!
Zvláště vychlazená je k sežrání. DOSLOVA.
Vyšlo mi to na 12 krásných kousků s tím, že jeden má 20g bílkovin!