Už asi měsíc jsem odkládala udělat si kari. Ovšem původní plán byl s cuketou. Jenže co se nestalo? Cukety došly! Ano, jsme asi 2 dny bez cuket. Ne, že by nerostly, jen ještě nejsou dostatečně velké na utržení.
A tak jsem dostala chuť na dýňovou polévku. Pak jsem dostala zase chuť na dhal.
No a nakonec z toho vzniklo něco mezi krémem a kari.
A je to výborné.
CCA 4 porce
1 kg dýně hokaido
200 g červené čočky (1 hrnek)
1 střední cibule
3 stroužky česneku
2 g zázvoru (cca 2 cm)
400 ml kokosového mléka z plechovky
1 čl kari
1/2 čl muškátového oříšku
1/2 čl kardamomu
1 l zeleninového vývaru
Česnek s cibulí nakrájíme a dáme na pár lžic vody osmažit. Přidáme nakrájenou a očištěnou dýni (neloupat) a zalijeme vývarem. Přisypeme čočku a koření. Necháme půl hodiny vařit. Občas promícháme.
Přilijeme kokosové mléko (jen tuhou část, vodu vypijeme) a ještě pár minut povaříme.
Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme s lístky máty, případně kapkou rostlinné smetany.