Mrkev rozhodně patří k mé oblíbené zelenině. Každé roční období ulítávám na této oranžové dobrotě v jiném podání. V létě ji nejčastěji využiju v podobě hranolek, v zimě v podobě teplého krému, na jaře většinou padne dušená a na podzim přichází řada na sladké pečení. Carrotcake byl jeden z mých nejoblíbenějších, ačkoli v "pravé" verzi, jsem ho měla pouze jednou a to ve Starbucks v Londýně. A ještě to bylo po mých mnoha vydařených verzích.
Ovšem, co jsem přešla na veganskou stravu, nějak jsem na svůj oblíbený zákusek zapomněla. Nebo spíše jsem si nebyla jistá, jak ho udělat co nejautentičněji k mé milované verzi aniž bych oužila tunu práškového cukru a litry oleje.
A dnes mě to trklo.
Vždyť mám přeci cukety!
Mokré ingredience:
500g cukety /1menší/
100ml rostlinného mléka /vody/
350g jablečného pyré
5 mrkví
100ml sirupu dle chuti (nemusí být)
2 ČL citrónové šťávy
1 ČL lněného semínka + 4 ČL vody
Suché ingredience
250g ovesné mouky
150g rýžové mouky
150g proteinu /mouky+ sladidlo/
20g kypřícího prášku do pečiva
2 ČL skořice
3/4 ČL muškátového oříšku
Začneme zapnutím trouby na 170°C. Dále si připravíme lněné pojítko z lněného namletého semínka a vody.
Připravíme mixér, rozmixujeme cuketu s tekutinou dle výběru, přidáme nakrájenou mrkev, jablečné pyré, sirupem a citrónovou šťávou. Nesmí to být tekuté, spíše takové hustší smoothie.
Rozemeleme si ovesné vločky na mouku a smísíme s ostatními ingrediencemi.
Přilejeme zeleninovo-ovocnou část a pořádně promícháme. Těsto se skvěle nanese lžící do forem na muffinky a chlebíkové formy.
Z daných surovin mi vzniklo 15 muffinků a chlebíková forma.
Pečeme hodinu na 170°C. Po 45 minutách ale raději zkontrolujeme.