Dlouho jsem se bála přidat do asijských jídel ořechy. Nebudu se vymlouvat, že nevím proč, když buráky v asijských omáčkách jsou ta největší klasika. Prostě jsem si ta ořechová máslíčka chtěla užívat s ďábelským úsměvem na tváři, lžičkou v ruce a... polovinou skleničky /nedej BOŽE KBELÍKU/ fuč... No a nebo taky třeba na chlebíku s marmeládou, protože co si budeme povídat, PBJ sendviče jsou nejlepší! A spolu se lžičkou, jsou jediným způsobem, jak máslíčka konzumuji. V kaších jsou pro mě nevýrazná, do mnoha buchet je mi jich škoda a do omáček jsem je zkrátka dávat nechtěla.
Tomu je teď konec.
Konečně jsem smíchala tamari s PB a musím říct, že v životě jsem lepší nudlovou míchanici nejedla.
Příště jen fazole /no jo fazole v asijské kuchyni... plesk!/ vyměním za křupavé tofu a bude to unikátní.

100 g nudlí (rýžové, soba, skleněné...klidně mix)
450g mražené brokolice
2 hrsti fazolových lusků
1 rajče
1 ČL směsi koření - kari, sladká paprika, česnek a mexické koření


Zázračná omáčka:

1 PL burákového másla s kousky
1-2 PL tamari 
1 ČL javorového sirupu
1/2 - 1 ČL citrónové šťávy
1-2 PL vody

Nudle zalejeme horkou vodou a necháme 5-8 minutek odstát. Poté slejeme a přidáme do podušené zeleniny s kořením.
Omáčku připravíme velice jednoduše a následovně. Burákové máslo s tamari rozmícháme, přidáme sirup a citrónovou šťávu (začala bych polovinou lžičky, případně bych dodala) a kapkou vody. Vodu přidáváme dokud nedojdeme k požadované konzistenci. Nedoporučuji úplně tekuté, ale tak akorát krémové konzistence. Poté zalijeme směs na pánvi a pořádně promícháme, aby se omáčka spojila s každičkým kouskem a nudlí.
Poté jen servírujeme s tofu a sezamovými semínky.