Vajíčka mi nikdy na rostlinné stravě nechyběly. Ačkoli je pravda, že jsem si je dávala ráda třeba k snídani nebo k večeři, protože to představovalo "zdravé", rychlé a hlavně vysoce bílkovinové, nízko sacharidové a tak nějak středně tučné jídlo, zařazovala jsem je několikrát do týdne.
Když jsem ale přišla na rostlinnou stravu, podivovala jsem se, jak jednoduché bylo vyřadit právě tento živočišný produkt.
Vůbec na ně nemám chuť, dokonce, když jsem včera dělala omeletu rodině, bylo mi z toho pachu zle. 
Když jsem si včera uvařila kotel cizrny, část jsem si odendala s vidinou domácího hummusu. Pak jsem si ale vzpomněla, že se blíží vánoce a já bych ráda připravila bramborový salát, který bude chutnat i rodině. A to znamená výskyt vajec, nebo alespoň jejich chuť.
Tak jsem si odendala trochu více oné zázračné luštěniny, zbytek zamrazila a z jedné části umixovala skvělou "vajíčkovou" pomazánku, která rozhodně zachutná i klasickým vajíčkomilům. A v bramborovém salátu zazáří.
Dnes ovšem si ukážeme jen jak připravit "vejce", do salátu se pustíme až za pár týdnů.

1 hrnek uvařené cizrny
1 ČL černé soli 
1 ČL hořčice
3 ČL jogurtu (nejlépe sójového, ořechové bych nevolila)
1/4 ČL kurkumy
1 ČL citrónové šťávy

Postup je klasicky velice jednoduchý. Nejprve si rozmixujeme (nebo rozmačkáme) cizrnu a poté smícháme s ostatními ingrediencemi. Je nutné, aby se všechno koření pořádně propojilo.
Přendáme do uzavíratelné nádobky a skladujeme v lednici až 4 dny.