Nejspíš je to trapné, ale já s tou oranžovou dokonalostí nepřestanu otravovat. Dýně ke mě neodmyslitelně patří, ještě více mi zpříjemňuje podzim a rozšiřuje mi mé obzory, co se kuchyňských výtvorů týče. Stejně jako dneska, kdy jsem se odhodlala konečně upéct dlouho očekávaný dýňových chlebíček. Téměř denně jsem na něj narážela na všech sociálních sítích, co znám. A téměř denně jsem nad ním slintala a toužila se do něj také konečně zakousnout.
Dnes onen den konečně nastal.
Upekla jsem dýni, přichystala ostatní suroviny a šlo se na to.
No, ne tak úplně.
Trouba byla obsazená.
Celý den!
Ale nakonec se to přeci jen povedlo a já slavnostně vložila svůj historicky první pumpkin bread do trouby.
2 hrnky rozmixované dýně
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek cizrnové mouky
1 hrnek kokosové drtě z mléka
1 hrnek kokosového mléka
2 PL kokosového cukru
1 Čl skořice
1 ČL směsi kardamomu, muškátového oříšku, zázvoru
1 ČL vanilkového extraktu
1 přezrálý banán
1 balíček prášku do pečení
1 chia vejce (1PL chia + 3 PL vody)
1 malá hrst mandlí
2 hrsti rozinek
Dýni si klasicky omyjeme, nakrájíme a v troubě vyhřáté na 220°C upečeme do měkka nějakých 25 minut. Rozmixujeme nebo rozšťoucháme.
Dále k ní přidáme rozmačkaný banán, chia vejce, kokosový cukr, vanilkový extrakt a mléko.
Kokosovou drť z mléka rozprostřeme na pečící papír a necháme v troubě 20-30 minut sušit na 100°C.
Následně ji smícháme s vločkami rozmixovanými na mouku, cizrnovou moukou, skořící a mixem koření.
Spojíme dohromady sypkou a tekutou část a řádně promícháme. Přisypeme rozinky (čokoládu, ořechy, nakrájené jablíčko... cokoli).
Ve formě už jen ozdobíme nakrájenými mandlemi.
Pečeme na 180°C půl hodiny, poté překryjeme alobalem a pečeme dalších třicet minut.
Chlebík necháme vychladnout, pak až vyndáme z formy a krájíme.