Špenátová omáčka a pečené brambory


Už dlouhou dobu mě honí mlsná na různá jídla. Jednou je to pizza, druhý ten burger, třetí den brambory s kečupem, následuje dýňová polévka, cuketové curry a potom jsou tu dny, kdy mám děsnou chuť na špenát v jakékoli podobě.
Dlouho jsem taky přemýšlela nad receptem, který dělala mamka. Špenátové gnocchi s kuřecím masem. Nebudu lhát. Tato omáčka s tím nemá nic společného, ale za to je naprosto luxusní a mé mlsné pohárky rozhodně potěšila. Zvláště jsem ji spojila s pečenými brambůrky a kečupem, tak to by bylo, aby to nechutnalo dobře!


Špenátová omáčka
900g mraženého listového špenátu
1 velká cibule
5 stroužků česneku
250 ml rostlinné rýžové smetany
1/4 hrnku lahůdkového droždí
1 bujón
1 hrnek vody

Cibuli si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejem trochu vody a osmahneme cibuli. Dáváme pozor, voda se rychle odpařuje, postupně přiléváme hrnek vody, dokud nezůstane voda jen po dně a cibule není nažloutlá.
Česnek si nožem rozdrtíme a nasekáme na maličké kousíčky, přidáme k cibuli a necháme cca 3 minutky. Rozdrobíme do směsi bujón.
Špěnát můžeme použít buďto zmražený, či trochu povolený. Necháme dusit na cibuli 10-15 minutek.
Následně už jen přilijeme rostlinou smetanu a dochutíme lahůdkovým droždím. Vypneme plamen a necháme pod poklicí alespoň 20 minut proležet chutě, zvláště lahůdkové droždí.

Brambory
5 středních brambor
1 čl směsi koření
(kari, červené papriky a sušeného česneku)

Brambory jsem oloupala, rozpůlila a nakrájela na větší kostky. Následně jsem je 20 minut povařila, vodu slila a na plechu vyloženém pečícím papírem okořenila. Pekla jsem je na 250°C 18 minut.