Vždy když si koupím mango, nemůžu se dočkat až ho rozkrojím a ozdobím s ním kaši, lívance, nebo ho hodím do smoothie spolu a banánem a kokosovým mlékem.
Jenže nikdy není zralé tak, aby se dalo okamžitě zkonzumovat. Tak ho odložím a nechám několik dní vedle ostatního ovoce dozrát.
A v tom se stává, že se dostane do stádia, kdy je přezrále, sotva ho vemu do ruky, aniž by se začalo rozpadat.
A tu mě napadlo. Proč z něho neudělat oběd? Sladko slané curry se spoustou zeleniny a brambor, které už také vyčkávají až s nimi něco udělám?
A tak jsem se do toho pustila.
A helejďme se, výsledek je geniální.
2 červené papriky kápie
3 stroužky česneku
5 uvařených malých brambor
100 g mražených fazolových lusků
150 g hrášku a mrkve
2 PL kari koření
1/2 PL garam masala
1/2 PL soli
1/3 PLbadyánu
1/3 PL sušeného zázvoru
1/4 PL bílého pepře
1 plechovka kokosového mléka
1 hrnek uvařené cizrny
1/2 hrnku vody
sušená petržel a libeček dle chuti
Nejprve si osmahneme nakrájený česnek na trošce vody. Přidáme všechno koření, zalijeme kokosovým mlékem a necháme alespoň 3 minutky prohřát.
Oloupané mango rozmixujeme a smícháme s veškerou zeleninou kromě brambor. Směs vaříme 10-15 minut pod poklicí. Jakmile je zelenina měkká, přidáme brambory a cizrnu.
Nakonec dochutíme petrželí a libečkem.
Curry necháme alespoň 2 hoďky odpočinout. Všechny chutě se rozloží a propojí.
Podáváme s plackami, rýží, quinoou,...