O Vánocích mám nedostatek bílkovin. Vím to. A snažím se s tím bojovat. Ačkoli svaly nakrmím spoustou sacharidů a tuků (zdravých), ty bílkoviny mi prostě shází. A ačkoli vám svaly nezmizí za jediný den, je fajn si trochu té stavební hmoty i tak nenápadně podstrčit pod nos a dodat si kvalitně všechny živiny a nutrienty. Navíc tím pohostíte celou rodinu a ujistíte se, že ani oni nebudou hladovět. Jen dávejte pozor, aby se vám po Vánočce nevrhli a celou vám ji nesnědli. Je totiž až moc dobrá.
A jen se po ní zapráší.
Takže doporučuji vstávat fakt brzo.
Nebo si alespoň krajíček ukrojit ještě před spaním.


200g proteinu natural
500g špaldové mouky
100g kokosového oleje
150 g třtinového cukru 
500 ml rostlinného mléka 
kostka droždí
špetka soli

rozinky
rum

"vejce na potření" 
2 PL mléka, trocha cukru a mouky



Zaděláme si kvásek rozmícháním droždí se lžící cukru, mouky a mlékem. Necháme 15 minut na teplém místě.
Mezitím si v míse promísíme protein, sůl, mouku s cukrem.
Jakmile je kvásek hotový, vmícháme ho do těsta spolu s mlékem (postupně přilíváme) a tukem (popřípadě rumem). Rukama prohněteme, je-li třeba přidáme mouku/ mléko.
Těsto vytvarujeme do bochánku, posypeme moukou a necháme na teplém místě (na topení / v mikrovlnce) minimálně 1 hodinu (dopuručuji hodiny 2) kynout.


Jakmile těsto nabude do dvojnásobku původní velikosti, na pomoučněné ploše vyválíme 8 stejných dílků. 


Ze 4 spleteme první řadu, ze 3 druhou a z posledních 2 (poslední dílek jsme rozkrojili na dva) smotáme do závěrečné řady, potřeme "vajíčkem",
naskládáme na sebe, posypeme nakrájenými mandlemi a spojíme párátky.  (můžete klidně splést dle svého postupu, mě tento přijde nejjednodušší). 



Nakonec dáme do předehřáté trouby na 160-80°C do zlatova. Po 20 minutách přikryjte alobalem, ať se zezhora nespálí a kurka není příliš křupavá. Pečte dalších 20 minut.
Špejlí se ujistěte, že je vánočka hotová.
Ráno podávejte.
Skvělá je s oříškovo čokoládovou pomazánkou (používám arašídového alvina s hořkou čokoládou).