Velmi dlouho jsem se nemohla rozhodnout, co budu připravovat na štědrovečerní večeři k salátu. Ten byl jasný. Řízek vůbec. 
Obalované a smažené věci moc nemusím. Vlastně je téměř nejím, pokud se nejedná o nějakou ochutnávku na veggie událostech a akcích. Ačkoli během vyrůstání jsem řízky a cokoli co se nacházelo v trojobale zbožňovala, s přechodem na zdravý životní styl se mi tyto věci dosti zhnusily. To, jak z toho kape ten olej... brrr, ne díky.
Vloni jsem dělala hlívu alá kapr. Chutnalo mi to. A moc. Byla jsem nadšená a překvapená jak moc to kapra připomíná, hlavně tu konzistenci. I můj taťka mi oznámil, že mu to připomíná mlíčí, a to je co říct! 
Letos jsem chtěla zkusit něco jiného. Tofu jím pořád a navíc je i v salátu, takže jsem ho nechtěla dělat ještě jako hlavní chod. 
Žádné náhražky jako kukuřízek a podobně nejím.
Burgery od Linda McCartney by byly sice super volba, ale dle mého bratra je to urážka a téměř znásilnění. Burgry patří do housky se salátem, plátkem rajčete a sýrem! Ne k bramborovýmu salátu.
Tak jsem přemýšlela, co dál.
Chtěla jsem něco, co bude připomínat mořskou chuť. Ryby jsem zbožňovala, minimálně 3x do týdne jsem jedla alespoň něco, co rybu připomínalo (tuňák...dnes mi to přijde odporné, protože všichni víme, že takhle tuňák nevypadá a ta konzerva je vlastně to samé, jako párky... zbytky které nikdo nechce, ale vyhazovat se nebudou). 
Také to mělo být co nejzdravější. Nerada se na večer přecpávám něčím těžkým a vhledem k tomu, že se od rána láduji cukrovím a vánočkou, večer musí být vydatný, ale zároveň lehký.
A tak jsem se po celém dni, kdy už mi málem vypadaly všechny vlasy z neustálého potahování, sebrala a šla do kuchyně. Vytáhla jsem pár ingrediencí, o kterých mi rozum říkal, že nezklamou a pustila se do práce.
A výsledek?
Pojďte recept zkusit a přesvědčte se o jeho dokonalosti sami.

na cca 11 karbanátků
2 malé mrkve  (cca 3/4 hrnku nastrouhané na jemno) 
1/3 petržele (cca 3/4 hrnku nastrouhané na jemno) 
1 hrnek červené čočky
1,5 hrnku vody
2 PL rybího koření
4 nori řasy
2 PL cizrnové mouky
+ voda
1 ČL tamari


Čočku dáme v hrnci vařit. Jakmile se voda přivede k varu, sundáme puklici a přisypeme koření. Vaříme do změknutí.
Mrkev s petrželí umyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemno. Nori řasy si v mixéru rozemeleme na vločky (nebo použijeme už kupované). 
Jakmile je čočka hotová, přes síto necháme odkapat vodu a lehce promačkáme.
V misce smícháme zeleninu, nori vločky a uvařenou luštěninu. Celé to zalijeme pojítkem z cizrnové mouky a vody. Bohužel jsem neměřila množství vody, ovšem "vajíčko" by mělo mít kašovitější texturu. 
Na konec dochutíme tamari, solí a pepřem.


Celou směs zamícháme, můžeme nechat odležet v lednici.
Já ale okamžitě vytvarovala karbanátky, dala je na tác s pečícím papírem a nechala v lednici do následujícího večera.
Pak jsem je jen dala péct na 180°C na 25-30 minut.