Klasické české buchty.

Je celkem zvláštní, že jsem s kynutým těstem nejvíce začala experimentovat právě v době, kdy jsem přešla na rostlinnou stravu. Dostala jsem se totiž do bodu, kdy jsem si myslela, že všechno co je veganské, je automaticky zdravé a nedá se na tom přibrat nebo vám to nemůže nijak uškodit.
Což je samozřejmě obrovská lež.
Veganská strava, stejně jako ta konvenční, se musí brát s opatrností a správně volit  suroviny a poměry, aby byla zdraví prospěšná.
A ačkoli se říká, že pečení být zdravé nemůže, zde je důkaz, že to rozhodně jde.
To, že je něco kynuté, neznamená, že je to plné cukru, nasycených mastných kysel z tuku a mouky, která vám nedá nic jiného, než nějaké to kilčo tuku navíc a ještě špatnou pleť.
Volila jsem takové potraviny, které Vás uspokojí po jednom kousku buchty, krásně zasytí, nezpůsobí vám výstřel inzulínu a ještě Vás potěší svoji chutí.

Buchty
350g směsi mouky 

(200g celozrnné špaldové + 150g rýžové)
+ trochu navíc

1 PL chia/drceného lněného semínka
+ 1/2 hrnku vody/mléka


1 kostka droždí
1 PL kokosového cukru
1 hrnke rostlinného mléka


Tvarohová náplň
125g (vanička) silken tofu
1 ČL vanilkového extraktu
2 PL javorového sirupu
(jiného sladidla)
1 PL kokosu na zahuštění

můžeme klidně přidat pár lžic ořechového másla


Švestková náplň
balíček sušených švestek
rum
špetka skořice



Samozřejmě prvním krokem je připravit si klasický kvásek. Tedy droždí rozlámeme do teplého mléka se lžící cukru a mouky a necháme na teplém místě 10-15 minutek.

Mezitím si necháme rozpustit kokosový tuk, připravíme pojítko z chia či lněného semínka a tekutiny a do mísy si odměříme mouku.

Jakmile je připraven kvásek a pojítko, můžeme všechny ingredience přidat do mísy a buďto robotem či rukama vypracovat těsto.

Pokud chcete dvojbarevné buchty, rozdělte si těsto na dvě části a do jedné přidejte 2 lžíce kakaa či skořice.

Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme okolo hodinky.

Náplně připravíme následovně:
Švestky dáme na několik hodin (nejlépe přes noc) namočit do rumu. Poté je se skořící umixujeme dohladka tak, aby vznikl krém.
Tofu, sirup, kokos a vanilku rozmixujeme na krém. Rozhodně doporučuji přidat lžíci ořechového másla. To ak mají buchty ihned jiný chuťový rozměr ;)

Nakynuté těsto si rozdělíme na kuličky, ze kterých rukou vyválíme plátky (zde případně použijeme ještě trochu mouky, je-li těsto moc lepivé), ty naplníme jednou či druhou směsí, zabalíme a vložíme do vymazaného plechu. Takto postupujeme, dokud nám nedojde těsto.

Pečeme na 180°C něco málo okolo 25 minut.