Jestli miluju něco na létu, tak je to čerstvá zelenina a ovoce přímo ze zahrádky. Ta doba, kdy keře dávají první zralé plody, chuťové buňky se rozplývají nad dokonalou pravou chutí, jež v žádném supermarketu nenajdete.
Taktéž začíná samozřejmě období jedné z mých nejoblíbenějších plodin na světě. A to je cuketa.
Ačkoli ji začnu mít po pár dnech dost, jelikož se objevuje dennodenně na každém talíři od snídaně po večeři, miluju ji pro tu její rozmanitost. Dá se připravit na miliardu způsobů, ovšem v kari je jedna z mých nejoblíbenějších. Zvláště spojí-li se se sladkostí ananasu.
To je teprv žůžo!






1 kg cukety
1/2 zralého ananasu
70g červené čočky
2 PL kari
1 ČL sušeného česneku
1ČL garam masala
1 ČL kurkumy
1/2 ČL červené papriky
1/3 lžičky pepře
1 kostka bujńu
1 plechovka light kokosového mléka 


Na trošce vody si osmahneme všechno koření. Postupně přidáváme vodu, aby se nepřipálilo a nesrazilo do cucků.
Přilijeme hrnek vařící vody a plechovku kokosového mléka. Necháme na plameni pod pukličkou, dokud se mléko nerozteče. Dále přidáme čočku a s občasným zamícháním povaříme deset minut. Přihodíme nakrájenou cuketu a znovu vaříme, tak 15 minut. Nakonec přichází na řadu ananas, který necháme v horkém curry trochu změknout.
Ručním mixérem část směsi rozmixujeme, ovšem tak, aby alespoň polovina kousků ananasu zůstala v nakrájeném stavu.
Pro lepší chuť podáváme až po několika hodinách, kdy bude mít kari pěkně odleželou chuť a koření se krásně spojí.
Podáváme s naanem či klasickou rýží, posypáno pár lístky domácích bylinek a hrstkou zelených fazolek a hrášku.