Jedna z mých top nejoblíbenějších potravin je avokádo. Ačkoli se řadí mezi ovoce, je to skvělý zdroj tělu prospěšných tuků a také vitamínů a minerálů. V dnešní době se řadí mezi takzvané superpotraviny, ale k dostání je naštěstí již téměř kdekoli po celém světě.
Nejen že se chlubí vlastnostmi, které se často přirovnávaní k vejci, vhledem k jeho bohatství na vitamíny K1, E, C, B1, B5, B6 a B9, minerály draslík, hořčík a mangan, ale také, vhledem ke škatulkování do ovocných řad, se pyšní mnoha bílkovinami.
Jeho struktura je vcelku specifická, dokáže být krásně krémová a lze z ní vykouzlit nejedna dobrota. Jelikož chuť je celkem neutrální, skvěle se hodí i do sladké kuchyně. Dá se využít při pečení do brownies, jako krém na dort, namísto vajíčka do palačinek, vykouzlíme z něho raw pudink, smoothie nebo zmrzlinu.
V hlavních chodech se podává v salátu, náhražka vajíčkové pomazánky, pesto k těstovinám ale hlavně ho najdeme téměř u každého mexického pokrmu.
A právě tady se zastavíme a ukážeme si, jak si připravit to nejlepší guacamole.
1 malé zralé! avokádo* 80g
1/2 středního rajčete
1 čl citrónové šťávy
1 čl sušeného česneku
1/3 lžičky pepře
1/4 lžičky soli
1/3 červené cibule lze vynechat
Zralé avokádo poznáme jednoduše. Je měkké na omak a odloupneme li stopku, ukáže se nám tmavě zelená dužina. Rozkrojíme ho a vyndáme pecku. Lžící vydlabeme do mističky, nasypeme na něj koření, přilijeme citrónovou šťávu a ručním mixérem rozmixujeme. Já přidávám ještě pár lžic vody, ale to vůbec není nutné. Záleží na preferenci textury.
Nakonec přidáme najemno nakrájené rajčátko a cibulku.
DOporučuji před podáváním nechat alespoň 15 minutek v lednici, česnek se hezky rozloží a chuť bude poté výraznější.
Nejčastěji ho servíruji v podobě nějaké bowl (buddha bowl, burrito bowl, chippotle,...). Dělám-li burrito, zde nesmí chybět, skvěle nahradí tatarky a jiné dochucovadla. Ovšem večer se nejčastěji objevuje v obří míse zeleninového salátu :)
*kupuji malá v Lidlu
