Cizrnový vanilkový dort s pomerančem, borůvkami a kakaem




Korpus z cizrny se stal mým nejoblíbenějším, proto se podobný recept opakuje již po 3. Vždy je ale trochu jiný a to mi vyhovuje. Je krásně buchtový, téměř jako klasický piškot, jen je více vláčný a ne tak suchý. Doma si na něm pochutnává celá rodinka, nikdo by neřekl, že se jedná o záhadnou a tolik zdraví prospěšnou cizrnu.
Recept je navíc bezlepkový a není použita do těsta jediná kapka oleje, pouze na vymazání skleněného podnosu.
Forma je 28cm průměr.
Jelikož šlo o další experiment, do krému jsem dala kakao a až poté borůvkový jogurt. Překvapilo mě, jak moc je borůvková chuť cítit, proto příště kakao vynechám úplně. 
Pomeranč v piškotu je jen takový doznívající, pokud máte chuť na intenzivnější aroma, přidejte jeden či dva kusy a vynechte trochu vody.





Korpus
508g cizrny
161g pomeranče (2 menší ks)
120g MP vanilla protein
3 žloutky
3 bílky 
prášek do pečiva
vanilla flavdrops
vanilla aroma
250ml hrnek vody

Krém
500g odtučněný tvaroh
10g kakaa
150g skyr odtučněný řecký jogurt borůvka
5 PL vody
toffee flavdrops
+
100g borůvky 



Cizrnu řádně propláchnutou od nálevu rozmixujeme se žloutky, vodou a oloupanými pomeranči. Přidáme protein a prášek do pečiva a znovu rozmixujeme.
Pořádně vyšleháme bílky do tuha se špetkou soli, tak aby se nehly! Poté pomalu vmícháme do těsta, nesmí tvořit hrudky, nesmí se rozpustit ale musí se propojit s těstem. Správné těsto poznáte tím, že bude pořádně nadýchané.

Nalijeme do formy (vymazané olejem) a pečeme na 180°C hodinku až 80 minut. Záleží na troubě. Těsto je hotové jakmile se nelepí na špejli.

Dvě hoďky necháme vychladnout.
Mezi tím připravíme krém. Jednoduše smícháme tvarohy s jogurtem, kakaem a 5 lžícemi vody. Krém musí být hezky našlehaný.

Po vychladnutí rozřízneme korpus na půl a polovinu krému naneseme na jednu část, druhou pomažeme vrchní část. Dozdobíme borůvkami, pomerančem,...

Necháme v lednici přes noc odležet.


Hodnoty na 1/8
🍴240kcal                                         / 1913kcal
🍴B 26,8g                                           / 214g B
🍴S 21,25                                           / 170g S
🍴T 4.5                                               / 35.4g T