Sejtan klobásky - italské a grill




Bílkovin není nikdy dost. Ačkoli miluju kupovaný sejtan, zvláště ten speciál, od doby, co jsem si vytunila vlastní recept na domácí klobásky, už ten předvařený moc nekupuji. Navíc tyto vyjdou mnohem levněji, lze je udělat na nespočet variací a vždy chutnají výborně. My si dnes představíme základní dva druhy, které dělám nejraději.


Počet kusů 12 (73g jeden)
390g pšeničné bílkoviny provita
345g rajčatové omáčky Biotrend Bio pasta sauce Napoletana *
14g lahůdkového droždí
120ml horké vody
1. verze pikant
1 Pl koření na gril
1 Čl oregána
2. verze italská
1 Čl oregana
1 Čl rozmarýnu
1 Čl bazalky
špetka soli

+ alobal a hrnec na paření

Postup je velmi jednoduchý. Smícháme sypké ingredience, tedy bílkovinu, droždí a koření dle naší volby a promísíme. Do druhé misky nalijeme horkou vodu s pasatou a taktéž promícháme. Následně přilijeme tekutou směs do suché a pořádně a okamžitě začneme míchat, aby se těsto nezdrclo. Po pár vteřinách bude lepší zpracovat těsto rukama a opravdu ho tak minutku, dvě hníst, aby se nevytvořily bubliny.


Násldně jen rozdělíme těsto na 12 kusů, já si každý odvážila na 73g, každý zvlášt prohnětla v rukou, vytvořila tvar klobásek a zabalila do kousku alobalu.
Vložíme do hrnce a paříme cca 40 minut. Nebo můžeme vytvarovat karbanátky a upéct je v kontaktním grilu :)


1 ks                                             100g
133kcal                                       182kcal
     24g bílkovin                             32.7g bílkovi
    3g sacharidů                              4g sacharidů
1.2g tuku                                     1.6g tuku
       1g vlákniny                                    1.3g vlákniny




*kupuji v Lidlu, v Bio regálu