40 g droždí+ 1PL mouky + 1 PL cukru500 g špaldové mouky (typ 630)
100 g cukru
70 g tuku Promienna
Rozinky
Vlašské ořechy
"vejce na potření" (nemusí být)
2 PL mléka, trocha cukru a mouky
4 párátka
Prvně si namočíme do vody rozinky /nemusí být/.
Z droždí, mouky, cukru a trošku mléka si vytvoříme kvásek.
Po 10-15 minutách smícháme sypké ingredience spolu s tukem, mlékem a kváskem. Chcete-li, můžete přidat pomerančovou/ citrónovou kůru, oříšky, semínka, rum,... Přidáme rozinky bez vody, a těsto promícháme, prohněteme a vytvarujeme do bochánku, který uložíme do misky a přikryjeme utěrkou.Necháme alespoň 2 hodiny kynout ( já těsto odložila na 6 hodin na
topení).
Jakmile těsto nabude do dvojnásobku původní velikosti, na pomoučené ploše vyválíme 8 stejných dílků.
Ze 4 spleteme první řadu, ze 3 druhou a z posledních 2 (poslední dílek jsme rozkrojili na dva) smotáme do závěrečné řady, naskládáme na sebe, posypeme oříšky a spojíme párátky. (můžete klidně splést dle svého postupu, mě tento přijde nejjednodušší).
Můžete potřít "vajíčkem", ale není to nutné. Já poprvé vynechala a nic se nestalo.
Nakonec dáme do předehřáté trouby na 160°C do zlatova.

