250 ml sójového mléka 
40 g droždí+ 1PL mouky + 1 PL cukru
500 g špaldové mouky (typ 630)
100 g cukru 
70 g tuku Promienna
Rozinky
Vlašské ořechy

"vejce na potření" (nemusí být)
2 PL mléka, trocha cukru a mouky

4 párátka


Prvně si namočíme do vody rozinky /nemusí být/. 
Z droždí, mouky, cukru a trošku mléka si vytvoříme kvásek.
Po 10-15 minutách smícháme sypké ingredience spolu s tukem, mlékem a kváskem. Chcete-li, můžete přidat pomerančovou/ citrónovou kůru, oříšky, semínka, rum,... Přidáme rozinky bez vody, a těsto promícháme, prohněteme a vytvarujeme do bochánku, který uložíme do misky a přikryjeme utěrkou.
Necháme alespoň 2 hodiny kynout ( já těsto odložila na 6 hodin na
 topení).

Jakmile těsto nabude do dvojnásobku původní velikosti, na pomoučené ploše vyválíme 8 stejných dílků. 

Ze 4 spleteme první řadu, ze 3 druhou a z posledních 2 (poslední dílek jsme rozkrojili na dva) smotáme do závěrečné řady, naskládáme na sebe, posypeme oříšky a spojíme párátky.  (můžete klidně splést dle svého postupu, mě tento přijde nejjednodušší). 
Můžete potřít "vajíčkem", ale není to nutné. Já poprvé vynechala a nic se nestalo.  

Nakonec dáme do předehřáté trouby na 160°C do zlatova. 
(Hlídejte to, ať ji nezapomenete na 2 hodiny a není tvrdá).